Beginnen met speciaalbier? Hier zijn 5 tips!

Speciaalbier, ook wel craft beer genoemd, is de laatste jaren enorm populair geworden. Steeds meer mensen ontdekken de complexe smaken en aroma’s die deze bieren te bieden hebben. Als beginner kan het echter lastig zijn om te weten waar je moet beginnen. In deze blog zal ik een aantal tips en suggesties geven voor het ontdekken van speciaalbier als beginner.

Speciaalbier
 1. Begin met een lichter bier
  Als je nog nooit speciaalbier hebt gedronken, kan het goed zijn om te beginnen met een lichter bier. Denk bijvoorbeeld aan een blond bier of een witbier. Deze bieren zijn over het algemeen toegankelijker en minder bitter dan sommige andere speciaalbieren. Dit kan een goede manier zijn om te wennen aan de complexe smaken van speciaalbier.
 2. Vraag om advies
  Als je in een speciaalbierbar of -winkel bent, vraag dan om advies. Het personeel kan je helpen bij het vinden van een bier dat bij je past. Vertel hen bijvoorbeeld wat voor soort bier je normaal gesproken drinkt en welke smaken je lekker vindt. Ze kunnen dan een suggestie geven voor een speciaalbier dat je waarschijnlijk lekker zult vinden.
 3. Probeer verschillende stijlen
  Speciaalbier komt in veel verschillende stijlen. Denk bijvoorbeeld aan IPA’s, stouts, saisons, enzovoort. Probeer verschillende stijlen om te ontdekken welke jouw favoriet is. Elke stijl heeft zijn eigen kenmerken en smaken, dus het is de moeite waard om een paar verschillende te proberen.
 4. Let op het alcoholpercentage
  Speciaalbieren hebben vaak een hoger alcoholpercentage dan standaardbieren. Let hierop als je speciaalbier gaat drinken. Begin met een bier met een lager alcoholpercentage en bouw langzaam op. Drink niet te veel, want speciaalbier kan snel tot een kater leiden.
 5. Probeer het bier te ruiken en te proeven
  Een van de beste dingen aan speciaalbier is de complexe smaak en het aroma. Ruik en proef het bier om deze eigenschappen te ontdekken. Neem kleine slokjes en laat het bier in je mond rondgaan voordat je doorslikt. Op deze manier kun je de verschillende smaken en aroma’s ontdekken.

Speciaalbier kan wat overweldigend zijn als beginner, maar het kan ook een leuke en smaakvolle ontdekkingstocht zijn. Door deze tips te volgen en verschillende bieren te proberen, kun je jouw favoriete speciaalbier ontdekken. Proost!

HEB JIJ EEN VRAAG OVER DEZE BLOG?

Neem gerust contact met ons op!

Dit bericht delen