De 6 populairste speciaalbier soorten!

speciaalbier proost

Benieuwd naar populairste soorten speciaalbier? In vorige blog vertelde we je waarom speciaalbier ‘speciaalbier’ heet. Maar binnen het speciaalbier zijn er ook enorm veel verschillende soorten. Om je een beeld te geven welke speciaalbier soort het best bij jou past hebben wij de 6 populairste speciaalbieren op een rijtje gezet.

Witbier

Witbier wordt gebrouwen met gerstemout, ongemoute tarwe en af en toe een beetje haver. Om het bier wat zoeter te maken worden er wel eens ingrediënten zoals sinaasappelschil, koriander en anijs toegevoegd. Je herkent witbier meestal een de troebele substantie, dit komt omdat het vaak ongefilterd is. Qua alcoholpercentage ligt witbier meestal tussen de 5 en de 6 procent.

Blond bier

Blond bier heeft zijn naam te danken aan de (goud) blonde kleur. Blond bier is minder bitter dan normaal bier, dit komt omdat er minder hop voor wordt gebruikt. Vaak wordt blond bier gedronken in een warme zomerperiode. Qua alcoholpercentage ligt blond bier meestal tussen de 4 en de 6 procent.  

Dubbel bier

De term dubbel verwijst naar de hoeveelheid graan per liter water die bij het brouwen gebruikt wordt. Hoe meer graan, hoe meer suiker. Meer suiker zorgt weer voor een hoger alcoholpercentage en de typische zoete smaak van dubbel bier. Dubbel bier heeft dus niets te maken met een dubbele vergisting.

IPA

IPA staat voor ‘India Pale Ale’ het verhaal achter dit bier gaat terug naar de 17e eeuw toen Engeland veel overzeese koloniën had. De brouwers uit het stadje Burton-on-Trent brouwden in die tijd uitsluitend voor de Oost-Indische Compagnie. Om dit bier uiteindelijk bij de in India gestationeerde Britten te krijgen was een schip bijna vijf maanden onderweg – te lang om gewoon bier goed te houden. Door extra hop aan het bier toe te voegen bleef het bier langer goed. Het exportbier was zwaarder gehopt en daardoor bitterder van smaak.

Verder heeft het bier vaak een fruitige smaak, dit zorgt er ook voor dat de bittere smaak nog duidelijker wordt. Het alcoholpercentage van IPA ligt tussen de 5 en de 7,5 procent.

Verschillende soorten speciaalbier

Stout bier

Stout bier staat bekend om zijn donkere kleur en dikke, romige schuimlaag. Stout bier is een sterkere variant van Porter en betekent in het Engels ‘sterk’ of ‘krachtig’. Toch zijn er verschillende soorten stout bier, hierdoor variëren de alcoholpercentages van stout bier tussen den 3 en 13 procent. Stout bier wordt gebrouwen met geroosterde mout.

Tripel bier

De oorsprong van de term is onbekend, hoewel de belangrijkste theorie is dat het op de een of andere manier de kracht van het bier aangeeft. Een tripel is vaak een zwaar bovengistend bier met hergisting in de fles. De complexe smaak dankt tripel aan de typische gist die is toegevoegd aan het product. Ook de hop en mout dragen bij aan de bitterheid. Qua alcoholpercentage varieert tripel bier meestal tussen de 7,5 en de 9,5 procent.

HEB JIJ EEN VRAAG OVER DEZE BLOG?

Neem gerust contact met ons op!

Dit bericht delen