Waarom heet speciaalbier ‘speciaalbier’?

De vraag is misschien al wel eens door je hoofd geschoten. Waarom heet speciaalbier ‘speciaalbier’ en niet gewoon bier? Wat allereerst al bijzonder is om te zeggen is dat wij in Nederland het enige land zijn die de term ‘speciaalbier’ gebruiken. Wanneer je deze term in een café in België zou gebruiken zal je erop gewezen worden dat elk bier ‘speciaal’ is. Maar waarom gebruiken wij in Nederland dan toch de term ‘speciaalbier’?

Speciaalbier wordt in een glas gegoten.

Welke uitleg geeft een woordenboek?

Wanneer je het woord ‘speciaalbier’ opzoekt in een woordenboek krijg je: ‘’bier dat op een andere manier is gebrouwen dan pils en van pils afwijkt in smaak of kleur’’. Eigenlijk heb je dus twee soorten bier; Bier en Pils. Pils (of pilsener) is een generiek product dat vrijwel identiek is qua smaak en ingrediënten. Bier, of zoals wij in Nederland zeggen; ‘speciaalbier’, heeft talloze verschillende smaken en ingrediënten.

Verschil in vergisten

Het verschil tussen bier en pils zit hem o.a. in de wijze waarop het wordt vergist. Pils wordt vergist en gerijpt tussen de 0 en 7 graden Celsius. Bier (of ‘speciaalbier’) wordt vergist op een temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius. Vanwege het temperatuurverschil wordt er een ander type gist gebruikt. Speciaalbier is bovengistend terwijl pils ondergistend is. Verder is de tijd die het product nodig heeft om van begin tot eind product te komen heel verschillend. Bij pils is deze tijd namelijk veel korter dan bij bier. Dit maakt ook duidelijk dat grote pils brouwerijen erg snel grote hoeveelheden kunnen brouwen. Bij bier (of ‘speciaalbier’) geldt juist dat het langer moet rijpen voor meer smaken en aroma’s.

Koud pils/bier

Verschil in temperatuur

Pils wordt gedronken tussen de 0 en de 4 graden Celsius. Dit terwijl een lekker (donker) speciaalbier gedronken mag worden tussen de 12 en 18 graden Celsius. Hoe kouder het bier is, hoe minder je proeft. De smaken van speciaalbier komen dus pas echt goed vrij bij iets hogere temperaturen.

Kleine brouwerijen

Omdat speciaalbier langer duurt om te brouwen zie je dat het vaak de kleine brouwerijen zijn die speciaalbier brouwen. Voorop staat de liefde en passie voor het bier. Vaak begint het met een hobby en loopt het uit naar een echte brouwerij. Dit is vaak de manier waarop telkens nieuwe speciaalbieren ontstaan. En om deze reden zijn wij van Speciaalbier & meer altijd opzoek naar brouwerijen met liefde en passie voor hun vak, zij zijn het die de beste speciaalbieren brouwen!

Heb jij een vraag over deze blog?

Neem gerust contact met ons op!

Dit bericht delen